Postanowiła przygotować post dotyczący tortów, które pojawił się na ślubie Kate i Williama. Tym samym rozpocznę taką małą serię, która będzie w tematyce ślubu Kate i Williama.
Tort Kate i Williama stworzyła Fiona Cairns. Fiona przed pieczeniem królewskiego tortu weselnego w 2011 roku przygotowała kilka ciast, które rodzina królewska - w tym książę Karol i księżna Diana - jadła na różnych wydarzeniach w przeszłości, ale w 2011 roku po raz pierwszy pracowała bezpośrednio z rodziną królewską.
Cairns wyznała, że była bardzo zdenerwowana przed pierwszym spotkaniem dotyczącym przygotowania tortu na ślub pary. William nie był na tym pierwszym spotkaniu, ale Kate była. Fiona przygotowała jej różne próbki smaków i dekoracji, panie dużo rozmawiały na temat receptury. Kate miała wiele pomysłów na ciasto, Fiona powiedziała, że księżna jest bardzo kreatywną osobą i, że to właśnie dlatego tworzenie tortu było wyjątkowe. "Kate jest tak piękna, jak wszyscy myślą, dokładnie taka, jak ją sobie wyobrażasz, naprawdę urocza osoba, dała mi listę 17 różnych kwiatów i liści, które chciała, aby pojawiły się na torcie, i powiedziała mi potem, że nie to znaczy, że muszą się pojawić wszystkie 17." - powiedziała.
"Pod wieloma względami chciałbym powiedzieć, że Kate zaprojektowała swój tort weselny, ponieważ doskonale wiedziała, czego chce i czego nie chce", powiedziała Cairns.
"Dała nam absolutną swobodę, jest tak naturalna i piękna, jak wszyscy widzimy ją w mediach" - Cairns o księżnej Cambridge. "To był wspaniały proces".
Keks musi być pieczony z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, więc Cairns i jej zespół rozpoczęli proces przygotowywania tortu niemal natychmiast po spotkaniu.
"Zostaliśmy upoważnieni do pracy 18 lutego, a ślub odbył się 29 kwietnia, więc upiekliśmy wszystkie ciasta na początku marca, więc miały dwa miesiące na dojrzewanie", wyjaśnia Cairns.
Następnie kilka dni przed dniem ślubu Cairns i jej zespół pojawili się w Pałacu Buckingham, aby rozpocząć budowanie ośmiopoziomowego keksa.
"Zostaliśmy upoważnieni do pracy 18 lutego, a ślub odbył się 29 kwietnia, więc upiekliśmy wszystkie ciasta na początku marca, więc miały dwa miesiące na dojrzewanie", wyjaśnia Cairns.
Następnie kilka dni przed dniem ślubu Cairns i jej zespół pojawili się w Pałacu Buckingham, aby rozpocząć budowanie ośmiopoziomowego keksa.
"Mieliśmy części zamienne, na możliwość wypadku, ale z przyjemnością stwierdzam, że wszystko poszło zgodnie z planem. Nie chodziło tylko o zrobienie ciasta, ale także o logistykę i dostarczenie go z Midlands gdzie opiera się nasza działalność."
Fiona używała tradycyjnej brytyjskiej receptury łączącej suszone owoce moczone przez noc we francuskiej brandy z orzechami włoskimi, wiśniami i tartymi owocami cytrusowym. Tort został pokryty lukrem i ozdobiony cukrowymi kwiatami, które symbolizowały cztery narody brytyjskie. Pojawiły się również inne kwiatowe elementy, które miały ważne znaczenie dla pary.
Podczas gdy tort weselny królowej Elżbiety i księcia Filipa w 1947 roku miał 9 stóp wysokości, Cairns mówi, że księżna Cambridge wyraźnie od początku stwierdziła, że nie chce bardzo dużego ciasta. Aby wypełnić przestrzeń w Pałacu Buckingham, Cairns zrobiła ośmiopoziomowe ciasto, które było tak szerokie, jak wysokie. Ciasto o wysokości 1 metra i wysokości 1 metra jest wciąż masywne, ale według standardów królewskich uważa się je za jedno z niższych i skromniejszych ciast w historii.
Po przyjęciu, Fiona Cairns, został poinstruowana, aby zostawić trzy poziomy na przyszłość. Od tego czasu dwa poziomy zostały zjedzone na chrzcinach księcia George'a i księżniczki Charlotte.
Drugim tortem był groom's cake, czyli tort pana młodego. Tort został stworzony przez Barry'ego Colenso, eksperta od czekolady, który robił ciasta dla Królowej i nieżyjącej Królowej Matki. Książę poprosił o swój ulubiony tort z czekoladą, zrobiony z herbatników, czekolady i orzechów, następnie zamrożony zamiast upieczony. Książę uwielbiał ciasto czekoladowe już w dzieciństwie, więc można powiedzieć, że było to takie nawiązanie. Barry powiedział: "McVitie's Cake Company i ja pracowaliśmy razem przy robieniu ciasta Williama i Kate, ale rzeczywisty przepis pochodził z Pałacu. Oparty był na jednej z ulubionych popołudniowych herbat księcia Williama, kiedy był młodszy, klasycznego ciasta Tiffin, które miało dość prostą recepturę. Chociaż McVitie's Cake Company i ja opracowaliśmy go na tort weselny, ściśle trzymaliśmy się wytycznych wydanych przez Pałac Buckingham."
"To było niesamowite przeżycie. Niezwykle stresujące - ale i przyjemne. To był niesamowity zaszczyt być zaangażowanym." - powiedział mężczyzna.
"Sam tort Tiffin był dość prosty, ponieważ przepis został wydany z Pałacu, ale dodatki i dekoracje były inną historią. Zespół McVitie i ja pracowaliśmy 24 godziny na dobę przez 29 dni, aby upewnić się, że zrobiliśmy coś spektakularnego. Było to trudne zadanie, ponieważ wszystkie dekoracje i kwiaty opierały się na różnych koncepcjach, które musiały zostać zatwierdzone przez Pałac. Zastosowane techniki były całkowicie rewolucyjne." - powiedział Barry, kiedy zapytano go o proces tworzenia tortu.
Zachęcam do komentowania!
Zdjęcia: Pinterest, Daily Mail
To znaczy, że Kate i William "dogadali" się w kwestii dzieci jeszcze przed ślubem, skoro kazali zostawić trzy poziomy. Widać, że realizacja planu im wychodzi
OdpowiedzUsuńJeśli ten tort Kate i Williama chociaż w połowie smakował tak jak wyglądał, to sama mam na niego wielką ochotę
OdpowiedzUsuńDekoracje są po prostu przepiękne,ale też subtelne i eleganckie.Zawsze mnie zastanawiało,ile się zostawia tego tortu na chrzciny i teraz już wiem.
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń